Баварските съюзници на канцлера Ангела Меркел преживяват в неделя най-неприятните изборни резултати от 1950 г. насам, за сметка на крайно десните и зелените, коментират кореспондентите на Reuters от Берлин и Мюнхен.

По предварителни данни Християнсоциалният съюз (ХСС) печели 37.3 на сто. Така той губи абсолютното си мнозинство за втори път от 1962 г. насам, резултат, който със сигурност ще разгорещи страстите в консервативната партия, която и без това вече е труден партньор за Берлин.

Резултатите сочат второ място за зелените, които са проимигрантски настроени, крайно дясната „Алтернатива за Германия“ влиза за първи път в провинциалния парламент. Това означава, че ХСС ще трябва да създава коалиция, нещо, твърде обидно за партия, свикнала да управлява самостоятелно.

Зелените, по предварителни данни, удвояват броя на гласоподавателите си с резултат от 17,8 на сто до момента, привличат към себе си по-либерално настроените симпатизанти на ХСС, както и гласовете на онези, които по традиция гласуват за социалдемократите, които печелят 9.5 на сто.

“Политическото земетресение е в Бавария, но последиците ще се усетят в Берлин“, според Фред Кемпе, президент на базирания във Вашингтон тинк-танк „Атлантик Кансъл“.

Лидерът на баварските социалдемократи Андрея Налес определя случилото се като „лошо представление“ за федералното правителство от Берлин, където партията е в коалиция с консерваторите и това се оценява като една от причините за слабото й представяне в Бавария. Източник: "Фокус"