По време на атаката на руски дронове в района на Одеса през нощта на 10 февруари в Румъния е издадено предупреждение за населението на пограничните населени места и са вдигнати изтребители F-16, това се посочва в съобщение на Министерство на националната отбрана на Румъния.

Главният инспекторат за извънредни ситуации на Румъния обяви въздушна тревога в окръзите Тулча и Галац, които граничат с Одеска област, предаде "Фокус".

На жителите на окръзите е изпратено известие RO-Alert до 01:00 часа местно време, което е продължило почти до 3 часа сутринта. Тревогата е повторена в 05:00 часа и е продължила до 06:20 часа, според румънското министерство на отбраната.

Самолети F-16 на турските военновъздушни сили излетяха от авиобазата Фетещи и в двата случая, "за да извършат издирващи мисии в националното въздушно пространство в тази ситуация".

От румънското министерство на отбраната подчертават, че по време на тревогата не е регистрирано нарушение на румънското въздушно пространство, но районът в Тулча се проверява допълнително.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук