Много интересна схема, по която България и Румъния могат да влязат в Шенген. Това съобщиха румънските медии.

Влизането на двете страни ще ускори икономиката и инвестициите с много бърз темп, но Австрия и Нидерландия ни спират към момента.

Националистът Вилдерс, който спечели изборите в Нидерландия, е изключено да помогне на България и Румъния.

Има обаче и друга възможност.

В момента Румъния разполага с "три възможни варианта" за получаване на положително решение за присъединяване към Шенгенското пространство до края на тази година, смята румънският евродепутат Виктор Негреску, пише Agerpres.

Евродепутатът смята, че България и Румъния могат да се възползват от амбициите на нидерландския премиер Марк Рюте, който се превърна във фаворит в надпреварата за наследник на напускащия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Виктор Негреску шансовете на Румъния да се присъедини към Шенген "значително са се увеличили", въпреки че само преди няколко дни същият евродепутат отбеляза, че "шансовете са по-малки в сравнение с миналата година".

"Вариант 1, който аз лично предлагам и подкрепих в дискусиите си във Виена и с европейски официални лица, включва мълчаливо одобрение на влизането на Румъния в Шенгенското пространство чрез гласуване на среща на посланиците на държавите членки на ЕС, и утвърждаването му на всеки Съвет на ЕС, който ще се проведе преди края на годината.

Тази форма ще предотврати интензивното обсъждане на въпроса и възможността дясното правителство в Австрия отново да политизира въпроса", отбелязва румънският евродепутат Виктор Негреску в публикация във Facebook.

Негреску приема втория вариант за "твърде рискован". "Вариант 2, който е твърде рискован, тъй като включва политизиране на темата, предполага обсъждане и гласуване или в Съвета по външни работи на 11 декември, или в Европейския съвет.

Съществува риск при този вариант австрийската изпълнителна власт да почувства нуждата настойчиво да защитава своята гледна точка, превръщайки въпроса в предизборен във връзка с европейските си амбиции", смята румънският евродепутат.

Вариант 3 също е "в процес на оценка от европейските институции" и включва свикване на извънреден Съвет на ЕС, в чийто дневен ред да бъде включена тази тема.

"Това е възможно, ако австрийската изпълнителна власт настоява за допълнителни искания, като например поддържане на допълнителен граничен контрол, гаранции за сигурността на границите или специален механизъм за присъединяване на България и Румъния", заявява Негреску.

Всяка от тези опции обаче зависи и от политическото развитие в Нидерландия, страна, която в момента е изправена пред трудности при създаването на управляващо мнозинство след победата на крайната десница на последните общи избори.

 "Можем да очакваме, че служебният премиер Марк Рюте, кандидат за поста главен секретар на НАТО, където се нуждае от подкрепата на нашите страни, ще подкрепи премахването на ветото, наложено на България", смята Негреску, след като нидерландските експерти изготвиха "предимно позитивен" доклад относно България.

"В този общ контекст, но и във връзка с дискусиите, които проведохме наскоро в Австрия и с представители на европейските институции на най-високо ниво, шансовете на Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство, особено във формулата за поетапен достъп, се увеличиха разумно.

Ето защо приканвам всички онези, които се стремят да политизират темата, да действат разумно и дипломатично и да помогнат незаинтересовано, за да бъде изпълнена тази основна цел на Румъния", заявява Негреску.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук