Един на пръв поглед незабележим румънски град е център на нов вид престъпност. Само за година-две хитри мошеници сериозно забогатяват чрез измами в интернет и идват в този град да разиграват богатствата си в казината, се казва в материал на Дойче веле.
Жилава. Всички в Румъния знаят за този затвор. По времето на Чаушеску тук държаха политическите затворници, и то при нечовешки условия. Днес в Жилава лежат обикновени престъпници като Богдан Паю. Той не се лишава нито от цигари, нито от телевизия, има право дори да носи собствените си маратонки. Паю излежава присъда за измами в интернет.
"То е като да си в море, пълно с риба. Потопиш ли ръце, направо е невъзможно да не хванеш нещо", обяснява без никакво разкаяние Паю, който мамел наивници в Западна Европа и в САЩ. Продавал им несъществуващи автомобили - под фалшиви самоличности, с непрекъснато сменящи се адреси и с манипулирани телефонни номера.
Тактиката на мошениците
"В момента, в който клиентът плати първата вноска, вече е сигурно, че ще продължи да плаща. Защото никой не ще да повярва, че са го изпързаляли. Дали накрая ще се откаже или не - това за мен не е особено важно. Всеки подобен несъществуващ автомобил аз мога да продавам на безброй различни клиенти. Просто трябва да му сложа достатъчно атрактивна цена."
Паю не се притеснява да говори открито пред камерата, докато полицаите, които са го разкрили, предпочитат да останат анонимни. Полицейският участък в Ръмнику Вълча е бедно обзаведен, само един компютър има достъп до интернет. Разследващият офицер трябва да седне на бюрото на шефа си, за да може да проследи различните съмнителни оферти в интернет.
"Ето едно БВМ, тройка, произведено през 2005 година за 3700 долара. Всъщност цената би трябвало да е четири до пет пъти по-висока."
Ръмнику Вълча се намира на два часа път с автомобил от Букурещ. Градът със 100 хиляди жители би си останал почти незабележим, ако не беше демонстративното богатство. По улиците се движат скъпи лимузини, нов мол примамва клиенти със скъпи бутици. Полицейският служител ни показва града - на всеки втори ъгъл има бюра за парични преводи. Най-вече - за да се теглят парите, спечелени чрез измами в чужбина. Луксозният начин на живот на мошениците изпълва с огорчение младия и зле платен полицай: "Да, изпитвам завист. Но ние сме избрали друг път и ще продължим по него."
В Ръмнику Вълча има половин дузина казина, които са любимият сборен пункт на новозабогателите бандити. Полицията често пъти е ням свидетел как те разиграват Защитниците на закона страдат от остра липса на автомобили, техника и персонал. В цяла Румъния едва 50 следователи преследват престъпността в интернет, като повечето го правят редом с нормалната си работа.
Тази битка не може да се спечели.
Дори ръководителят на специализираното звено в Букурещ изглежда обезкуражен. Впрочем и той не иска да покаже лицето си: "При нас се проведе реогранизация и много се надявам, че тя ще улесни работата ни. Има обаче моменти, в които планините от дела направо ни задушават. Всеки тук е безнадеждно затрупан с работа."
Измамите в интернет дълго време минаваха в Румъния за безобидни престъпления. Едва отскоро властта започна да пипа по-здраво. Богдан Паю е един от първите осъдени. Излежал е две години от петгодишната си присъда и след шест месеца ще бъде освободен предсрочно заради добро поведение. Плячката си, разбира се, е скрил на сигурно място: "Струва си. С парите, спечелени само за една година, мога безгрижно да прекарам остатъка от живота си. Че дори за внуците ми ще остане."
Когато излезе на свобода, Богдан Паю сигурно ще продължи с измамите. За бързо спечелените пари той очевидно е готов дори и да полежи малко в затвора. /БЛИЦ