Асамблеята на румънците в Буковина се обърна към украинския президент Петро Порошенко с призив територията в Черновицка област, в която има румънско малцинство, да получи териториална автономия. Това съобщи пред изданието "Украински новости" координаторката на Съвета на Асамблеята Дорина Киртоака, цитирани от БТА.
По думите й правата на румънците и други малцинства в Украйна се нарушават сериозно, а автономията ще позволи да бъдат изградени защитни механизми.
 
В обръщението й към румънската диаспора се отбелязва, че обещанието на президента за предоставяне на териториална автономия на кримските татари е създало "правов и политически прецедент, в рамките на който всички компактно живеещи в Украйна общности могат да претендират за аналогичен статут".
 
„Нашата земя (на румънците от Буковина) до 1944 г. е била територия на Румъния. Нашите предци са живели в Северна Буковина стотици години и са създавали културата и националното богатство на този край. А днес сме лишени от елементарни права и свободи”, се казва в обръщението.
 
От Асамблеята на румънците в Буковина посочиха, че активистите на румънското движение са преследвани и не им се разрешава да провеждат мероприятия и форуми.
 
Поради тази причина организацията е решила да се обърне към ЕС и ПАСЕ, за да привлече внимание към проблема за защитата на правата на националните малцинства в Украйна.