Съществуването на Световната търговска организация (СТО) ще бъде "под въпрос", ако САЩ решат да напуснат международната организация, заяви в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че подобни съмнения съществуват, тъй като Съединените щати са една от най-големите икономики в света, но подчерта, че Русия остава част от СТО. Песков отбеляза, че призивът за напускане на СТО може да се окаже "бизнес за вътрешната консумация" в рамките на САЩ.

Повод за неговите коментари даде изявление на Доналд Тръмп от вторник, че ако трябва, САЩ са готови да напуснат СТО. По време на посещение в Пенсилвания, президентът на Съединените щати подчерта, че СТО третира САЩ несправедливо и повтори заплахите от миналата година да напусне организацията, ако това е необходимо.

"Ще си тръгнем, ако се наложи", заяви Тръмп и добави:


"Знаем, че те ни прецакват от години и това няма да се случи отново". От няколко години насам Тръмп критикува отношението на СТО към САЩ. Съвсем наскоро той определи организацията като "разбита" и я обвини в предоставяне на преференциално третиране на "най-богатите страни в света“, които "мамят системата за сметка на САЩ".