Службата за сигурност на Украйна (ССУ ) задържа килъри от спецслужбите на Руската федерация, планирали убийствата на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, на началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов, както и известен активист, пише УНИАН.

„Проведена е многоетапна специална операция и е неутрализирана диверсионно-разузнавателна група на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия (по-известно като ГРУ)“, съобщиха от ССУ в канала си в Телеграм.

По данни на спецслужбите, за убийството на всяко едно лице Русия е обещала да плати на изпълнителите от 100 до 150 000 долара.

„Диверсионно-разузнавателна група е била сформирана от кадрови сътрудници на военното разузнаване на Руската федерация за извършване на подривна дейност на територията на Украйна. В състава й влиза и жител на временно окупирания Луганск, който, като част от незаконните въоръжени формирования на терористичната организация „ЛНР“, е участвал активно във военните действия срещу силите на антитерористичната операция в източната част на страната”, уточняват от там.

По указание на координатор от Москва именно той е търсел убиец, използвайки връзките си сред криминалния контингент. На офертата му се отзовал жител на Киев. Срещу 5 000 долара той се съгласил да убие украински войник, който, според руснаците, е упражнявал физическо насилие над пленени руски войници. Убийство е трябвало да бъде „тестово изпитание” преди изпълнението на основните задачи.

"... за покушенията на украинските военни шефове агентът за свръзка е решил да пристигне на контролираната от украинските власти територия. Там, заедно със свой съучастник, е трябвало да изготви план за "ликвидация" и да го предостави за одобрение на ръководителите си в Русия.

Той е замаскирал маршрутите си на придвижване и е влязъл в Украйна през територията на Беларус", допълват от ССУ.

Заподозреният е влязъл на украинска територия през ГКПП „Доманово” във Волинска област и се е срещнал със свой съучастник.

И двамата са задържани от силите за сигурност в Ковел. При обиска в „свръзката” са открити данни за криминални прояви, както и паспорт на руски гражданин.

Заподозрени са в държавна измяна, извършена при военно положение и за умишлено убийство.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук