Киев подготвя покушение срещу ръководствата на народните републики в Донбас, съобщи svpressa.ru с позоваване на изявление от пресслужбата на Министерството на националната сигурност в ЛНР. Според данни на министерството, задачата е възложена на частна структура.
Недалеч от селището Новопетровка в Бердянския район на Запорожска област е създадена частна база за подготовка на диверсионни терористични групи, съобщили от службите в Луганск.
 
Според получената информация, обучението на диверсантите по взривно и снайперско дело е ръководено от грузинеца Маруашвили, взел участие в бойните действия в Южна Осетия през 2008 г.
 
По предварителни данни, частният тренировъчен лагер е създаден по инициатива и със средства на един от деснорадикалните депутати във Върховната рада на Украйна.
 
Според лугански силоваци, Маруашвили е междинно звено между терористите и украинските спецслужби с цел да се скрият следите от съучастието на държавните органи към терористичната дейност.
 
БЛИЦ припомня, че след 2014 г. срещу лидерите на ДНР Александър Захарченко и Игор Плотницки (вече бивш) са извършени множество несполучливи покушения. За сметка на това бяха убити Михаил Тостих (Гиви) през 2017 г., Арсен Павлов (Моторола) през 2016 г., Павел Дремов и Алексей Мозговой през 2015 г.
 
Превод и редакция: БЛИЦ