Съветът НАТО-Русия ще се срещне на 13 юли, за да обсъди мерки за сигурност във въздушното пространство над Балтийско море и други теми, съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на изявление на руското министерство на отбраната. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия ще представи предложения за изработване на система от мерки за доверие, повишаващи сигурността на полетите над Балтийско море. Те ще включват изискване руските военни самолети да летят с включени транспондери (устройства за идентификация).
Това ще позволи на службите за контрол на въздушното движение в страните от балтийския регион да идентифицират руските летателни апарати при полетите им над неутрални води.

Ако и страните от НАТО са готови полетите на самолетите им да летят с включени транспондери близо до руските граници, специалисти от министерството на отбраната на Русия са готови да участват в детайлно обсъждане на въпроса на експертно ниво, добави Шойгу, цитиран от ТАСС.

През последните месеци бяха регистрирани няколко случая на близки срещи между руски и западни самолети над Балтийско море и бившите съветски балтийски републики поискаха от НАТО да засили отбраната в региона. 

През април станаха няколко такива инцидента, кат при един от тях руски самолети прелитали над американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", а при друг бомбардировач Су-24 преминал на едва девет метра над кораба, извършвайки според американската армия симулация на нападение срещу него. 

Предложението за "свалянето на картите" става след инцидент във водите на Средиземно море между САЩ и Русия. Руското Министерство на отбраната съобщи, че американски разрушител е преминал опасно близо до руска фрегата в Средиземно море, наричайки инцидента „грубо нарушение“ на международните споразумения.

„На 17 юни в източната част на Средиземно море корабът USS „Грейвли“ беше опасно близо до руски военен кораб, на 60 до 70 метра от лявата му страна, и пресече пътя на фрегата „Ярослав Мъдри“ на опасното разстояние от 180 м. от носа“, се казва в изявлението на министерството.

Руският фрегата "Ярослав Мъдри" е отговорна за инцидента с американски бойни кораби в Средиземно море, заявиха в Пентагона.
Фрегатата е подавала лъжливи сигнали в опита си да се доближи до американския боен кораб „Грейвли“ (Gravely), прикриван от самолетоносача "Хари Трумън", уточниха източници в Пентагона.

Източник: БТА, БГНЕС