Русия гони 14 български дипломатически служители, съобщи руското външно министерство.

За персона нон грата са обявени 4-ма дипломати и 10 технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, уточнява България Он Ер. 

Нотата е била връчена на посланика ни в Москва Атанас Кръстин.

Официално Русия посочва, че това е отговор на "немотивираното" експулсиране на 70 руски дипломати през юни.

"Бихме искали да подчертаем, че отговорността за последствия на тези контрапродуктивни стъпки изцяло лежи върху правителството на България, начело с господин Петков.

Смятаме, че подобни действия свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интереси на партньорите си само да навреди Русия.

 

Безогледното придържане на официалната София към тази линия предизвиква съжаление. Убедени сме, че неприятелските стъпки спрямо Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и народа ѝ".

БЛИЦ припомня, че по-късно от българското външно министерство уточниха, че дипломатите ни следва да напуснат страната в срок до 5 дни.

"Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

На 3 юли страната ни напуснаха 180 руски дипломати и семействата им, а Москва реагира остро.

"Москва значително смекчи тона, когато стана ясно, че кабинетът на Кирил Петков пада от власт. И вместо да продължи да говори за закриване на посолството на Русия у нас, посланик Елеонора Митрофанова изрази надежди за новото правителство", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

"Надяваме се на по-прагматично правителство. В днешната позиция на руското външно министерство не се споменава нищо за преустановяване на двустранните отношения.

Последната дума за това има президентът Владимир Путин. Той не е коментирал темата публично", каза посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук