Русия обяви при какви условия ще спре ескалацията, свързана с Украйна. Тези условия бяха изредени от директора на Втория департамент, страните от ОНД, в руското МВнР Алексей Полишчук.

„За да се деескалира напрежението, е необходимо преди всичко да се принуди Киев да спазва пакета от мерки. Необходимо е страните от НАТО да спрат да доставят оръжие на Украйна, да изтеглят военни съветници и инструктори, да изоставят всякакви съвместни учения в Украйна и изтегляне на всички по-рано доставени оръжия от нейна територия. Накрая НАТО трябва да откаже да приеме Украйна в редиците си”, каза дипломатът, цитиран от руските медии.

"От своя страна Киев трябва да се върне към неутрален, необвързан статут, който беше залегнал в Декларацията за държавния суверенитет на Украйна през 1990 г.

Необходимостта от прилагане на тази декларация през 1991 г. е записано в Закона за обявяване на независимостта на Украйна, а действащата Конституция на страната от 1996 г. съдържа разпоредба, че при приемането й Върховната Рада се ръководи от посочения закон“, каза дипломатът. „Смятаме, че това напълно отговаря на интересите на самата Украйна и нейните граждани и ще спомогне за укрепване на регионалната и европейската сигурност и стабилност“, отбеляза Полишчук.