усия призовава всички страни незабавно да се върнат на масата на преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров, които според нея, са единственият изход от ситуацията. Това се посочва в декларация на руското външно министерство във връзка със съобщенията за нов ядрен опит на Корейската народнодемократична република (КНДР), предаде ТАСС.
"Призоваваме всички заинтересова страни незабавно да се върнат към диалога и преговорите като единствен възможен начин да бъдат решени проблемите на Корейския полуостров, включително и ядреният", се допълва в декларацията на руското външно министерство.

"Потвърждаваме готовността си за съвместни усилия в тази насока, включително в контекста на изпълнението на руско-китайската "пътна карта", се допълва в декларацията.

Продължаването на действията на КНДР, които подкопават режима на неразпространение на ядреното оръжие, носят със себе си сериозни последици за самия Пхенян, се посочва още в декларацията на министерството на външните работи на Русия.

"Не може да не предизвиква съжаление фактът, че ръководството на КНДР с действията си, насочени към подкопаване на режима на неразпространение, създава сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров и в целия регион", се допълва в декларацията на руското външно министерство.

Френският президент Еманюел Макрон призова днес международната общност да реагира "с възможно 
най-голяма твърдост" на новия ядрен опит на Северна Корея, който е "посегателство срещу мира и сигурността", 
предаде Франс прес.

Президентът на републиката Еманюел Макрон осъжда най-енергично новия ядрен опит, извършен тази нощ от Северна Корея, който е част от поредицата опити с балистични ракети и потвърждава линията на Пхенян да застрашава мира и сигурността на международно равнище, се посочва в комюнике на френското правителство.
Ядреният опит, който днес направи Северна Корея, е акт, пораждащ изключително голямо съжаление. Това е действие, извършено при пълно пренебрегване на международните изисквания, заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от АФП.

"Ядреният опит, направен от Корейска народнодемократична република, е акт, който поражда изключително голямо съжаление", заяви Амано в комюнике.