Мащабът на украинско-американските учения Sea Breeze в Черно море повишава риска от непредвидени инциденти в Черно море, затова Москва призовава Вашингтон и съюзниците му да се откажат от маневрите, заявиха от руското посолство в САЩ, съобщават световните издания.

Ученията ще се проведат от 28 юни до 10 юли в Черно море и в тях ще участват 5000 военнослужещи и 32 кораба от 32 държави.

По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков е заявил, че под прикритието на учението Sea Breeze НАТО ще достави на Украйна модерни оръжия, които впоследствие ще бъдат предадени на украинските въоръжени сили и националистическите батальони в Донбас.

"Мащабът и явно агресивният характер на учението Sea Breeze по никакъв начин не отговарят на реалните предизвикателства пред сигурността в Черноморския регион", казва се в съобщението от посолството, публикувано на страницата му в Twitter.

Дипломатите отбелязват, че ученията "увеличават рисковете от непреднамерени инциденти и насърчават милитаристичните настроения в Киев".

"Настоятелно призоваваме САЩ и техните съюзници да се въздържат от военни действия в Черно море", заявяват от руското посолство в САЩ и призоват проблемите, възникващи в региона, да се решават без налагане на външна помощ.