САЩ отмениха планираното навлизане на два американски бойни кораба в Черно море. Новината дойде от съобщение на ръководеното от Мевлют Чавушоглу турско Външно министерство, което съобщи, че Вашингтон е отменил преминаването на двата плавателни съда през Босфора и Дарданелите, предаде Ройтерс, пише Труд бг.

Чавушоглу потвърди днес, че на страната му е “било казано устно, че планираното преминаване на американските военни кораби е отменено”.


Министърът добави, че САЩ все още могат да изпратят своите военни кораби през протока през следващите три дни въз основа на предишното им уведомление. Ако искат да го сторят след този срок, ще трябва да направят ново известие.

Вашингтон и НАТО са разтревожени от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна и в Крим. Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да спре струпването на войски.

А в отговор руската страна обяви, че има право да мести и разполага както си иска войски на своя територия.

На този фон миналата седмица Турция обяви, че Вашингтон ще изпрати два разрушителя в Черно море.

Това решение бе определено от Русия като “провокация”. Руският заместник външен министър Сергей Рябков предупреди САЩ да стоят далеч от Русия и Крим, като подчерта, че опасността от инциденти е много голяма.

Междувременно в сряда, ден преди планираното пристигане на американските кораби, Русия започна военни учения в Черно море.

В тях участват фрегатата “Адмирал Макаров”, ракетните кораби “Грайворон” и “Вишни Волочок” и миночистачът “Иван Голубец” - всичките част от руския Черноморски флот, базиран в Крим.

По плана на маневрите корабите трябва да преодолеят заложените от възможен противник мини, след което да открият артилерийски огън по него.