Руският президент Дмитрий Медведев постави две условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се поднови транзитът на природен газ през Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.
Първото условие е "наличието на документ, чийто текст съответства на документа, който бе подготвен, съгласуван и подписан от руската страна", заявил Медведев на среща с първия заместник министър председател Игор Сечин. Второто условие е "реалното присъствие на наблюдатели на местата, където ще се осъществява контрол – на украинските граници и в подземните хранилища на газ".
Колкото по-бързо бъдат изпълнени тези условия, толкова по-лесно ще бъде да се излезе от ситуацията, в която попаднаха европейските потребители и всички участници в процеса заради Украйна, подчерта руският президент.

Междувременно стана ясно, че в "Газпром" още не са получили потвърждение, че Украйна е подписала протокола за организирането на международен мониторинг на газовите доставки.
Не било получено дори факсимилно копие от документа, подписано през нощта в Киев, заявиха от пресслужбата на концерна. Нашата позиция е, че регламентът за мониторинг на транзита на природен газ през територията на Украйна трябва да бъде подписан точно в този вид, в който го подписа руската страна и бе парафиран от Чехия, се казва в комюникето на "Газпром". /БЛИЦ