Русия отбеляза рекордните 968 жертви на коронавируса, продължавайки тенденцията към повишаване на дневния брой на смъртните случаи, предаде Асошиейтед прес.

Освен това бяха регистрирани над 29 000 новозаразени. Властите смятат, че причината за нарастването на броя на жертвите е ниското равнище на ваксинация. 

Вицепремиерката Татяна Голикова съобщи вчера, че 47,8 милиона руснаци, или около 33 на сто от близо 146-милионното население на страната, са получили най-малко една доза от ваксина срещу коронавируса. 42,4 милиона, или около 29 милиона, са изцяло ваксинирани.

Общо регистрираните случаи на заразяване в Русия са около 7,8 милиона, а жертвите на пандемията са 215 453, по данни на работната група за борба с коронавируса. Нейните данни обаче отчитат само смъртните случаи, дължащи се пряко на коронавируса.

Националната статистическа агенция Росстат, която отчита и свързаните с коронавируса смъртни случаи, съобщава за далеч по-високи равнища на смъртност.

Според съобщените в петък данни смъртните случаи на лица, болни от коронавируса, са надхвърлили 254 000 само за първите осем месеца на тази година, допълва БТА.