Най-новият противодронов комплекс на въоръжените сили на Руската федерация - Stupor е използван за първи път по време на военни действия в Украйна, пише Bulgarianmilitary.com

Сайтът припомня, че комплексът бе представен за първи път през 2017 г. на международния военно-технически форум „Армия-2017“ .

Stupor е пистолет, който изпраща електромагнитни импулси към вражеския UAV, които трябва да задушат контролния канал на дрона. Това прекъсва връзката между оператора и UAV. При прекъсване на връзката дронът преминава в неконтролиран полет, който завършва с падане.

Освен че потиска контролния канал, Stupor прави същото с видеокамери или оптоелектронни устройства.

Електромагнитната пушка Stupor работи на обхват от 2 км.

Използването на електромагнитната пушка Stupor е първият официално документиран факт от руска страна. Досега няма потвърждение или информация, че руската армия използва подобни оръжия, разчитайки предимно на различни системи за противоракетна отбрана земя-въздух за противодействие на безпилотни летателни апарати.

Според тиражираната информация, използването на Stupor е лесно и смята, че пушката е ефективна на бойното поле. В момента Stupor се използва в боевете в западната част на Донецката народна република.

Украйна също използва подобни електромагнитни пушки.

BulgarianMilitary.com вече писа, че въоръжени части на украинската армия използват КВС Г-6, който е украинско производство. Според характеристиките на пушката украинският модел има по-голям обхват от руския аналог – 3,5 км и може да работи непрекъснато до 30 минути.

Според производителя оръжието може да наруши предаването на видео и дистанционно управление на 2,4 и 5 GHz, както и GPS L2 [и L1] и Glonass сигнали. Освен това има дискови, усилени и насочени антени. Принципът на действие на КВС Г-6 е същият като на руския Stupor – прекъсване на комуникацията между оператора и дрона.