През втората половина на април най-новите танкове Black Eagle ще се появят на бойното поле в Украйна. Тези танкове са разработени още в края на 90-те години, но едва сега са готови за масово производство. Информация по този въпрос беше обявена от Михаил Полинков.

Основната разлика между Черния орел и другите танкове е новата кула и въоръжение.

Танкът е оборудван със 152-мм оръдие, което ви позволява да удряте както танкове, така и укрепени структури на големи разстояния. Също така на купола са монтирани сдвоени картечници с калибър 7,62 mm и дистанционна зенитна установка с 12,7 mm картечница Kord.

Нов газотурбинен двигател с мощност над 1500 конски сили ще позволява на Black Eagle да достигне висока скорост и да има отлични динамични характеристики. 

При бойно тегло от 48 тона, специфичната мощност на двигателя надвишава 30 конски сили на тон, което значително превъзхожда западните танкове от трето поколение.

Според Полинов масовото производство на тези танкове вече е започнало и те ще бъдат доставени на войските през следващите месеци.

„Черният орел“ ще се превърне в надеждно и ефективно оръжие за руската армия, осигурявайки й предимство на бойното поле. Официални изявления по този въпрос от Министерството на отбраната на Руската федерация обаче няма.

Черният орел е модерен танк, разработен в Русия в края на 90-те години на миналия век на базата на танка Т-80У и представен през 1997 г. Машината е получила името си от черния цвят на купола и покрива. Въпреки това, според официалните данни, общо са произведени само две бройки от такива танкове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук