Военната операция в Украйна струва на Русия "огромни" средства. Това призна в петък финансовият министър на страната Антон Силуанов, определяйки размера на бюджетните стимули за икономиката на 8 трилиона рубли (около 121 милиарда долара).

"Необходими са пари, огромни ресурси за специалната операция в Украйна", посочи Силуанов по време на лекция в Московския финансова университет, предадоха Ройтерс и Файненшъл таймс".

За да компенсира допълнителните разходи за подкрепа на икономиката на фона на западните санкции и други ограничения, руската държава също обяви бюджетен стимул на стойността 8 трлн. рубли за тази година.

"Това са огромни суми. Имаме нужда от тези ресурси, за да поддържаме икономиката, нашите граждани", каза Силуанов.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин нареди увеличение с 10% на пенсиите и минималната заплата, за да предпази руснаците от инфлацията, но отрече, че всички икономически проблеми са свързани с това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна.

Мерките ще струват на федералния бюджет около 600 милиарда рубли тази година и около 1 трилион рубли през 2023 г., каза по-рано тази седмица Силуанов.

По-рано този месец пък руският премиер Михаил Мишустин отбеляза, че бюджетните разходи на Русия през първите четири месеца на годината са се увеличили с близо една четвърт в сравнение със същия период на миналата година. В същото време обаче по-високите приходи от петрол и газ са допринесли за по-високите бюджетни приходи, посочи тогава Мишустин.

В лекцията си в петък Силуанов също така защити контрола на капитала и замразяването на активи за чуждестранни инвеститори от т.нар. "неприятелски" държави, които Москва наложи в отговор на западните санкции, съобщава БНР.

"Ние ще запазим инвестициите, направени от чужденци от "неприятелски" страни в Русия, по същия начин, както те ще задържат нашите златни и валутни резерви“, каза Силуанов, имайки предвид западните санкции, включващи замразяване на около 300 милиарда долара от международните резерви на Русия.

Силуанов каза още, че ограниченията за движение на капитали за чуждестранни инвеститори могат да останат в сила, докато санкциите не бъдат отменени или резервите не бъдат размразени.