Петролните находища в Сирия трябва да бъдат контролирани от Дамаск, заяви специалният представител на президента на Русия за САР Александър Лаврентиев.

Той заяви, че находищата „със сигурност трябва да се контролират от сирийското правителство“. Според Лаврентиев “това е единственият изход”, пише "Поглед инфо".

Лаврентиев изрази надежда, че кюрдите ще имат време да напуснат граничната зона с Турция преди 18:00 часа по московско време във вторник.


Според специалния представител за Сирия лидерите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са постигнали споразумение, а “това означава, че един президент и друг президент дадоха някои гаранции”.

“Да изчакаме”, призова Лаврентиев.

Той отбеляза, че в североизточната част на Сирия остава "доста сложна" ситуация, "има много нюанси, сега е трудно да се коментира".

"Най-важното, както каза нашият президент, в тази ситуация всички са на плюс с постигането на меморандума", отбеляза той.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че САЩ ще "защитят" петролните находища в Сирия и ще отговорят на опитите за завземането им със сила.

Превод: В.Сергеев