Русия заяви, че отговор на обявените днес от САЩ нови санкции срещу нея е неизбежен. Американският посланик в Москва бе извикан „на тежък разговор“ в руското министерство на външните работи.

„САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония, пише bg-voice. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен“, предупреди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Във Вашингтон трябва да осъзнаят, че за влошаването на двустранните отношения ще има разплата. Отговорността за случващото се пада изцяло върху САЩ, добави тя.

По-рано в четвъртък от Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е подписал указ за налагане на нови санкции срещу Русия. По-конкретно, САЩ експулсират 10 служители на руската дипломатическа мисия във Вашингтон.


„Новите антируски рестрикции повишават градуса на конфронтацията в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от нормализирането им“, каза още Захарова.

САЩ забраняват още на своите компании да купуват директно руски облигации, емитирани от Централната банка, Фонда за национално благосъстояние или Министерството на финансите на Русия. 

Също така САЩ смятат, че СВР (руската служба за външно разузнаване) е отговорна за кибератаката срещу SolarWinds.