Журналистът на Ню Йорк Таймс Кристиан Триберт публикува в своя Twitter сателитни снимки на голям военен лагер в района на Воронеж.

Предполага се, че има концентрирана военна техника и жива сила на руската армия, която през последните седмици събира войска на руско-украинската граница. 


Екипът за разузнаване на конфликтите обръща внимание на факта, че регионът Воронеж има граница с тази част от Луганска област, която се контролира от Украйна, а не от ЛНР.

Изследователи разгледаха снимките на военна техника, публикувани от руснаци в социалните мрежи. 

След анализ на регистрационните табели на камионите и проверка на геореференциите с помощта на публични карти, CIT направи предположения за транспортните маршрути на оборудването. 

Те също така използваха данни от услугата gdevagon, която може да се използва за проследяване на движението на товарни платформи, превозващи верижни превозни средства.

Концентрацията на руските сили в района на Воронеж породи безпокойство преди всичко, защото не може да се обясни не само с учения, но дори и с подготовка за украинска офанзива. 

Руският президент Владимир Путин обясни на германския канцлер Ангела Меркел, че движението на руските войски в страната е вътрешно дело на Москва. Това съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

„Президентът даде необходимите разяснения. Първият е, че ние сме абсолютно свободни да преместваме нашите въоръжени сили и всякакви части през територията на Руската федерация по наша преценка“, заяви говорител на Кремъл, коментирайки призива на Меркел в разговор с руския президент да не се увеличава присъствието на войски близо до границата с Украйна.

Освен това, според Песков, руският лидер заявил, че Киев потенциално се превръща в „много нестабилен регион“, така че всяка държава, която има „нестабилен, опасен, взривоопасен регион“ по границите си, предприема мерки за осигуряване на собствената си сигурност.