Решението на Полша да не позволи на руския външен министър Сергей Лавров да участва в министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в град Лодз на 1 и 2 декември е безпрецедентно.

То е провокационно и е несъвместимо със статута на държава председател на организацията. Това заяви руското министерство на външните работи.

"Решението на Полша, която е ротационен председател на ОССЕ, да не позволи на руския министър на външните работи Сергей Лавров да участва в заседанието на Съвета на външните министри на страните от организацията в Лодз на 1 и 2 декември е безпрецедентно и провокационно.

То е несъвместимо със статута на председател на организацията, в която 57 страни участват като суверенни и независими държави в условията на пълна равнопоставеност", пише в коментара.

Руското външно министерство изразява своята убеденост, че "всички здравомислещи политици споделят становището на Русия, че подобни действия са недопустими, и ще им дадат принципна оценка".

"Вчера беше изпратено съответното запитване по въпроса до всички държави от ОССЕ", пише още в изявлението, цитирано от БТА.

С оглед на взетото от Полша решение руската делегация на форума ще бъде оглавена от постоянния представител на страната в ОССЕ Александър Лукашевич.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук