Русия е  основна тема през тези дни за румънското издание Adevarul , което информира за широкомащабно учение на руските въоръжени сили в Крим. Под заглавие "Руснаците симулират бомбардиране на румънската база Девеселу", вестникът изтъква, че "Румъния е най-уязвимата страна при евентуална атака" заради американския противоракетен щит, разположен в базата.

Във военновъздушната база Девеселу, която бе модернизирана с най-малко 20 милиона долара от САЩ има по различни данни от 20 до 500 военнослужещи от Пентагона. Базата е на около 50 км северно от Никопол.
 


Румънското издание Adevarul пише, че руснаците са симулирали бомбардиране на румънската база по време на мащабните учения в Крим. След като разположи в Крим ядрените бомбардировачи Ту-22, Москва продължава военните игри в Черно море, като мобилизира над 1500 парашутисти за ученията.
 

В ученията се включиха 300 военни товарни самолети, бойни хеликоптери, както и десантни кораби на Черноморския флот на Военноморските сили, става ясно от разпространената информация на военното ведомство.

Десантните и артилерийски части участват в широкомащабно тактическо учение, обяви министерството. Една от най-зрелищните части на учението бе приземяването на парашутисти от 7-ма гвардейска десантно-щурмова планинска дивизия за превземане и унищожаване на импровизирани вражески позиции. Десантните войски тренират маневриране в непознати за тях условия, както и отбрана на позиции, подсигурявайки напредването на основните части, от които ще получат подкрепа и с артилерийски огън.
 

Според военни източници руската авиация провежда тренировки, целящи да ѝ осигурят възможно най-голям успех при евентуална атака срещу американския противоракетен щит, разположен в базата Девеселу в Южна Румъния. Цитираните източници твърдят, че казармата, в която е разположена американската част, е възпроизведена в реални размери от леки материали, за да може руските пилоти да се усъвършенстват при възможно най-реални условия.
 

Руски официални представители нееднократно са посочвали с пръст Девеселу, твърдейки, че противоракетния щит има нападателен потенциал - нещо, което многократно беше отричано от НАТО.

САЩ и Румъния нееднократно посочваха, че военната база и ПРО „щитът“ нямат офанзивен характер, целящ да застраши сигурността на Русия. Американците посочиха, че това е една от най-важните бази на САЩ в Европа. След анексирането на Крим отношенията между Кремъл и западните страни удариха дъното и напрежението се повиши.