Националистите от украинския батальон "Азов" планират да взривят реактор в Харковския физико-технически институт и да обвинят въоръжените сили на Русия в ракетна атака срещу експериментално ядрено съоръжение, сочи информация на информация от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Националистите от "Азов" са разхвърляли над 10 000 "най-подли съветски мини" по улиците и сградите на Мариупол

 Възможно е да се предизвика радиоактивно замърсяване в района, предупреждават експерти от Москва.

Украинските националисти минираха реактора. Планират да го взривят и да обвинят руските въоръжени сили в предполагаемо изстрелване с ракета срещу експерименталният ядрен обект, пише в прессъобщението на Министерството на отбраната на Руската федерация. 

Батальонът "Азов" взриви жилищна сграда в Мариупол, 200 души са под развалините

Чуждестранни журналисти (б.а. отразяващи войната в Украйна) са пристигнали в Харков на 6 март, за да снимат последствията от провокацията и да обвинят властите в Москва, че целят екологична катастрофа.

Руските въоръжени сили вече поеха контрола над Запорожската и Чернобилската атомни електроцентрали. Целта е да се изключи възможността украински националисти или терористи да организират нападения с цел провокация, които да доведат до катастрофални последици, заявиха от пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между президентите на Русия и на Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.

Междувременно БТА потвърди, цитирайки Асошиейтед прес за очакваната провокация. Руското министерство на отбраната заяви, без да приведе доказателства, че украински бойци от батальона "Азов" планират да взривят експериментален ядрен реактор в Харковския физико-технически институт и да обвинят Русия, че е нанесла ракетен удар по него, предаде американската новинарска агенция.

Пентагонът отказа да коментира руското твърдение. "Нямам какво да кажа във връзка с" (това), каза представител на министерството на отбраната на САЩ.