Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет по време на тестове през юни и юли, съобщихя руски издания, позовавайки се на документи от работната група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия.

Русия прие в края на 2019 г. законодателство, известно като закон за "суверенния интернет", което се стреми да предпази страната от това да бъде отрязана от чужда инфраструктура, в отговор, както Русия го нарече, на "агресивния характер" на националната стратегия за киберсигурност на САЩ.

Законодателството предизвика смут сред активисти за свобода на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения контрол на киберпространството.

Тестовете, включващи всички големи руски телекомуникационни компании, са се провели от 15 юни до 15 юли и са били успешни според предварителните резултати, отбелязва РБК, цитирайки източник в работната група.

"Целта на тестовете е да се определи способността на "Рунета" да работи в случай на външни деформации, блокирания и други заплахи", уточнил източникът.

Друг източник на РБК е заявил, че е била тествана способността за физическо изключване на руската част от интернет.

Засега не е ясно колко дълго е продължило прекъсването на връзката или дали е имало забележими смущения на интернет трафика.

Законът предвижда тестове да бъдат извършвани всяка година, но операциите бяха прекратени през 2020 г. заради усложнения с COVID-19 пандемията.

Карен Казарян, ръководител на аналитичната компания Интернет изследователски институт, заяви, че тестовете вероятно били проява на активност след година бездействие и че не очаква Русия скоро да пусне суверенна интернет мрежа.

"Предвид общата секретност на процеса и липсата на публични документи по въпроса, е трудно да се каже какво се е случило при тези тестове", отбеляза той.

Кремъл е наясно с тестовете, каза говорителят му Дмитрий Песков, който ги определи като навременни и настоя, че Русия трябвало да е готова за всичко.

Законодателството се опитва да насочва руския уеб трафик и данни през точки, контролирани от държавни органи, и да изгради национална система за имена на домейни, която да позволи на интернет да продължи да работи, дори ако Русия е отрязана.

През юни 2019 г. руският президент Владимир Путин подчерта, че Москва трябвало да гарантира, че "Рунетът" може да функционира по надежден начин, за да се предпази от изключване на сървъри извън контрола на Русия в други държави и компрометиране на техните операции.

Държавният регулаторен орган на комуникациите "Роскомнадзор" отбеляза, че тестовете целели подобряване на целостта, стабилността и сигурността на руската интернет инфраструктура.

Според регулатора оборудването, инсталирано като част от тестовете, е било използвано от "Роскомнадзор" за забавяне на скоростта на социалната мрежа "Туитър" от март насам заради неизтрито съдържание, което Москва смята за незаконно.