Въоръжените сили на Русия за първи път разположиха аналог на американската артилерийска ракетна система M142 HIMARS в зоната на специалната операция, пишат агенциите. Артилерията атакува позициите на украинските войски, изстрелвайки свръхточни управляеми ракети за РСЗО "Торнадо-С".

Видео с предполагаемо използване на снаряд за "Торнадо-С" попадна в социалните мрежи. Близо до Бахмут жителите заснеха мощна експлозия в индустриалната зона - там се намира логистичният център на Въоръжените сили на Украйна.

Според предоставените данни снарядите за "Торнадо-С", както и в случая с американския HIMARS, също трябва да се насочват за атака чрез сателитни системи.

Според редица източници снарядите са били използвани преди това като прототипи. В момента те са в пълно производство. Още през 2020 г. "Ростех" обеща, че Русия ще види още високоточни управляеми боеприпаси за "Торнадо-С", способни да поразяват оборудване и укрепления с жива сила с обсег от 100 км. Спецификациите все още не са оповестени.

Обявен е лов за украинската логистика: на 26 януари въоръжените сили на РФ удариха редица обекти на украинската енергийна инфраструктура, които осигуряват военно-промишления комплекс и транспорта. Според Министерството на отбраната ударите са нанесени с далекобойни "високоточни оръжия".


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук