Министерство на здравеопазването на Русия обмисля пълна забрана на продажбата на цигари на родените след 2014 г. Това е част от стратегията за борба с тютюнопушенето, която политиците се опитват да реализират, съобщи BBC, цитирана от dnes.bg.
Забраната за продажба на тютюневи изделия на поколението от 2014 и следващите ще бъде продължена и след достигането им на зряла възраст.

Засега това само се обмисля, но може и да е стъпка към забрана за тютюнопушене на всички руснаци. 

Руският новинарски сайт Известия казва, че е видял политически документ, озаглавен "концепция за държавната политика за противодействие на употребата на тютюн в годините 2017-2022 и след това".

"Тази цел е абсолютно правилна идеологически", казва Николай Герасименкo, член на здравната комисия на Русия, цитиран от "Таймс".

Активистите против тютюнопушенето са призовавали за подобни мерки и в други части на света, но никога не са получавали подкрепа от правителствата.

В Русия пушенето вече е забранено на работното място, стълбищните площадки на жилищните блокове, автобуси и влакове и на разстояние по-малко от 15 метра от гари и летища.

40% от руснаците са пушачи.

Тютюнопушенето ще убива с 30% повече хора през 2030 г.