Депутатът от премиерската партия “Единна Русия” Владимир Мединский защити днес на пресконференция в Москва виждането, че е крайно време тялото на Ленин да бъде изнесено от Мавзолея в центъра на Москва и погребано, съобщи руското издание “Нов регион”.
Срещу изнасянето на мумифицираното тяло на Ленин от мавзолея на Червения площад се обявява неговата племенница Олга Улянова. “Не бива да се залъгваме с илюзията, че в Мавзолея на Ленин се пази непосредствено тялото на Ленин. Там сега се намират не повече от 10 % от неговото тяло”, изтъкна Мединский пред журналисти.
Лидерът на руските комунисти Дмитрий Зюганов окачестви изказването като “злобно подстрекателство”, но според проучване на общественото мнение на днешните руснаци им е все едно къде ще лежи Ленин, отбелязва Нюзру. “Пребиваването на идеологически артефакт в центъра на столицата е аморален акт, безсмислен от гледна точка на бюджетните разходи, вреден от идеологическа гледна точка и суров, както по отношение на роднините на Ленин, така и по отношение на хората, които не споделят комунистическата идеология”, изтъкна днес депутатът Мединский. “Единственото, което оправдава властите да не вземат радикални мерки е нежеланието им да засягат една болна тема. Те се надяват, че с времето въпросът за съхранението на Ленин в Мавзолея ще отшуми от само себе си, добави депутатът от Единна Русия. Според Мединский, обаче това няма да се случи: “Електоратът на комунистите, който гласува за тях на изборите, се подмладява пред очите ни. Тази тенденция съществува не само у нас, но и в целия свят. Така, че въпросът няма да се реши без предприемането на решителни мерки”, отбеляза той. /БЛИЦ