Президентът на Института за Близкия изток на Русия Евгений Сатановсккий смята, че Турция е виновна само за това, че не е могла да осигури безопасна ситуация във вътрешността на страната. Евгений смята, че с голяма вероятност зад нападението на руския посланик в Анкара стои Саудитска Арабия.
„От моя гледна точка, ситуацията е отмъщение за поражението в Алепо. Към момента, докато все още случилото се не е разследването, поръчителите може да са само саудитите, а по-конкретно – наследникът на принц Мухамед бен Салман, за който поражението в Алепо е катастрофа по пътя към трона. Поръчители може и да са турски националисти, но опериращи на територията на Турция, но знаейки характера на Ердоган, това за тях е малко вероятно. Може да са катарците с голяма степен на вероятност, защото Катар има пред нас колосални претенции за Сирия и възнамеряват да продължават войната там и занапред. Но все пак атентатът бе извършен на територията на Турция. Това е много съмнително. Турция е основен военен партньор на Катар. Значи, остава само Саудитска Арабия”, смята експертът.

Сатановский отбеляза, че за бъдещето на руско-турските отношения е още рано да се говори.

„Това ще го решава президента на русия, това е на 100% прерогатив на главнокомандващия. Освен това, посланика бе убит в страна, която това явно не е организирала и не ѝ е очевидно нужно. И сега какво да се прави с тази страна? Да, те не организираха охраната, която е трябвало да организират. Нали сега при тях страната е разкъсана на части, те не са в състояние сами да си охраняват летищата. За малко през лятото президентът им не бе свален от власт. Какво да говори сега? Турция води войни на няколко фронта, включително и гражданска. Не може да се иска сигурност, която я няма”, каза още експертът.