Руски изтребител Су-27 прихвана два самолета на Великобритания и САЩ над Черно море. Това беше съобщено пред репортери в Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Русия, предадоха информационните агевции.

Военните отбелязаха, че радарите на Въоръжените сили на РФ са открили две въздушни цели, приближаващи се до руската държавна граница над неутралните води на Черно море.

"За идентифициране на въздушни цели и предотвратяване на нарушаване на държавната граница на Руската федерация, във въздуха беше вдигнат изтребител Су-27 от силите за противовъздушна отбрана на Южния военен окръг. Екипажът на руския изтребител е идентифицира въздушните цели като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на британските ВВС и самолет на основната патрулна авиация P-8A Poseidon от американския флот и ги ескортира над Черно море ", казаха от НЦУО. Центърът подчерта, че със своите действия Су-27 не е допуснал нарушаване на държавната граница на Русия.

Както уточниха военните, след като самолетите на НАТО са се оттеглили от руската граница, Су-27 се е върнал в базата си. Целият полет на руския изтребител Су-27 е проведен строго в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.