Назначен е нов командващ на руския Черноморски флот, съобщи държавната агенция Новости. Вицеадмирал Виктор Соколов поема поста от досегашния командващ флота адмирал Игор Осипов.

Смяната в командването става след серията от взривове в руски военни бази в окупирания Крим, отбелязва Ройтерс. Ако тя се потвърди, това ще е най-знаковото уволнение в армията от началото на войната в Украйна.


Днес руските сили нанесоха ракетни удари в Одеска област и южния град Николаев.

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна показа пораженията от руски удар в популярното курортно градче Затока, разположено на брега на Черно море, на 65 километра южно от Одеса. По данни на властите с две ракети са разрушени почивна база и околните къщи. Избухнал е пожар и са пострадали трима души.

"При нас има голям кратер. Нито една вила не се е запазила, всички са изгорели. Дори каменните - всичко е разрушено, останали са само стените. Всичко е превърнато в пепелище", заяви Нестор Котляренко, жител на Затока.

В руски телеграм канали пишат, че е нанесен удар по "база на бойци от украинските въоръжени сили". Преди дни при взрив на мина в морето край Затока загинаха трима души.

Пореден ден на руски обстрел преживяха в южния украински град Николаев. Няма жертви и пострадали жители, но две ракети са нанесли сериозни щети на един от университетите в града. Ние бяхме готови за нападението, казва ректорът на университета.

"Няма да унищожат духа ни, няма да унищожат украинската национална идея. Ние ще работим, готови сме. Скрихме техниката и ценна медицинска апаратура в очакване да стане нещо. Учебният процес няма да прекъсне", допълни Леонид Клименко, ректор на Черноморския университет "Петро Могила".

Николаев се намира на 60 километра от окупирания Херсон и е мишена на руски удари от началото на войната.

Междувременно Украйна заплаши днес да демонтира Кримския мост, за чието построяване Москва хвърли много средства, за да свърже Крим с Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Този мост е една незаконна структура и Украйна не е дала разрешение за неговото строителство. Той вреди на екологията на полуострова и трябва да бъде следователно демонтиран. Няма значение как: доброволно или не", заяви в Телеграм съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Кримският мост, открит от руския президент Владимир Путин през май 2018 г., е колосален проект, за реализирането на който бяха нужни две години. В него бяха вложени много средства, за да се изградят 19 километра мост, които да свържат континентална Русия с анексирания от нея през 2014 г. полуостров Крим.

Сега завоалираната заплаха на Подоляк дойде след серия взривове в Крим, използван от Русия за логистична база за нахлуването в Украйна.

Вчера имаше атака срещу склад с муниции във военна база, близо до Джанкой, в северната част на Крим и Москва каза, че това е саботаж, но не посочи които са виновните. Седмица по-рано взривове станаха на руското военно летище "Саки", в западната част на полуострова, като отнеха живота на един човек и раниха няколко души.

Украйна не е признала отговорността си в тези атаки, но украински представители не пропуснаха да иронизират инцидентите, като заявиха, че те са били причинени от недобре изгасена цигара или от недобро спазване на противопожарните норми.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук