Литва и Естония обвиниха Русия, че е нарушила въздушното им пространство със свои военни самолети, съобщи "Свободна Европа".

Вчера във външното министерство на Литва е бил извикан представител на руското посолство, на когото литовската страна е връчила официален протест. В документа се казва, че предишния ден два самолета на руските ВВС са пресекли въздушното пространство на Литва над Балтийско море, навлизайки на километър в територията на страната. Литовските власти са поискали от Русия официално обяснение за инцидента и вземане на мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Министърът на отбраната на Литва - Арвидас Анушаускас, свърза действията на Русия с провеждащите се в района международни учения BALTOPS, организирани от САЩ. В тях участват около 4000 военни, 60 самолета и 40 кораба от 18 страни.

От щаба на естонските въоръжени сили също заявиха, че във вторник два руски изтребителя Су-35 са навлезли без разрешение във въздушното пространство на страната в района на остров Хиюмаа. Министерството на външните работи на Естония също извика временно изпълняващия функциите на посланик на Русия и му връчи протестна нота. Руските военни твърдят, че изтребителите не са нарушили въздушното пространство и че полетът е извършен по установен маршрут.

В трета балтийска страна - Латвия, в сряда беше задържан гражданин на Русия по случая със заподозрения в шпионаж латвийски депутат Янис Адамсонс. Името на руснака не се съобщава.