Два белгийски изтребителя F-16 са прехванали и ескортирали четири руски военни самолета, прелитали без разрешение над Балтийско море в сряда. Това съобщиха белгийските ВВС в Туитър, разпространявайки снимки на руските самолети, направени от пилотите.
Руската група се е състояла от два свръхзвукови стратегически бомбардировача Ту-160, придружавани от два изтребителя Су-27. Ту-160 е най-модерният руски бомбардировач, който е в състояние да носи ракети с ядрени бойни глави. Той може да прелита разстояния до 12 300 км и достига скорост два пъти скоростта на звука, се казва в съобщението на белгийските ВВС.

Четирите самолета, които са прелитали над територията на НАТО без предварително разрешение, са ескортирани извън въздушното пространство, охранявавано от самолети на Алианса.


 
За белгийския вестник „Льо Соар“ руското министерство на отбраната заявява, че руската група е прелетяла над неутрални води и се е завърнала в базата си.

Срещата над Балтийско море с четирите руски бойни самолети е първата за белгийската ескадрила, която пое въздушните патрули над трите Балтийски държави от името на НАТО на 3 септември. Тя е базирана във военно-въздушната база „Шяулае“ в Литва и ще продължи 4 месеца.
НАТО охранява въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония от влизането им в Пакта през 2004 г.
Източник: svobodnaevropa.bg