Американските анализатори, следящи Русия и бившия Съветски съюз, многократно не успяват да разберат манталитета на хората, живеещи в най-голямата страна в света, се вбеси един от водещите сенатори в Москва, докато експертите отвъд океана оценяваха събитията, случващи се по границата с Украйна.

В Telegram Алексей Пушков избухна заради презрително изявление, направено от Майкъл Макфол, известен „наблюдател на Русия“ и професор от Станфорд, който преди това е служил като посланик на Вашингтон в Русия по време на ерата на президента Барак Обама.

Туитът на Макфол гласеше, че „украинската демокрация днес, а не членството на Украйна в НАТО в някакво далечно бъдеще, е истинската заплаха за [руския президент Владимир] Путин“.

Подобни забележки бяха направени от известния антируски академик през последните седмици.

Размяната идва, когато Москва се стреми да търси гаранции от НАТО, че дългосрочните амбиции на Украйна да се присъедини към водения от САЩ военен блок няма да бъдат предоставени.

Скачайки срещу думите на Макфол, Пушков разкритикува „удивителната глупост на тази теза“, която той настоя, че „се повтаря отново и отново в Съединените щати от псевдоексперти по Русия“.

Това казва само едно нещо, твърди сенаторът – „те не знаят нищо за отношението на огромното мнозинство руски граждани към случващото се в Украйна и не искат да знаят“.

Той обвини западните експерти, че живеят „в своите фалшиви идеологии, където им е удобно и комфортно“.

„Трудно е да се намерят хора в Русия, които биха мечтали за живот като този в Украйна сега“, каза той.
"Невъзможно е да му завиждаш", категоричен е сенаторът.

Забележките на Пушков идват на фона на репресии срещу високопоставени украински политически фигури.

В сряда съд в Киев отхвърли искането на прокуратурата да остави бившия украински президент Петро Порошенко зад решетките, докато последният очаква съдебен процес по поредица от сериозни обвинения. Наредено му е да предаде документите си, използвани за международни пътувания.

В обвинителния акт, по който изслушванията започнаха в понеделник, се твърди, че по време на престоя си на поста бившият държавен глава е участвал в схема за закупуване на въглища на стойност 1,5 милиарда гривни (54 милиона долара) от отцепилия се Донбас през 2014 и 2015 г., въпреки ограниченията. въведена след като двата региона се отделиха от Украйна.

Това според закона е незаконно и впоследствие той беше обвинен в държавна измяна и насърчаване на тероризъм.
Порошенко настоява, че обвиненията срещу него са политически мотивирани от неговия наследник Владимир Зеленски.

Друг заподозрян по случая, идентифициран от прокуратурата, обслужва депутата Виктор Медведчук, лидер на най-голямата неправителствена партия в украинския парламент, "Опозиционна платформа – За живот". Той беше поставен под домашен арест миналата година, след като също беше обвинен в държавна измяна.

Въпреки че подробностите по обвиненията не са оповестени публично, се смята, че те са свързани с бизнес интереси в Крим. Медведчук обаче настоява, че обвинението му е политически мотивирано и обвини Зеленски в опит за установяване на „диктатура“.