Бандитите и техните поддръжници, изпаднали в паника, съобщават, че до Палмира срещу тях настъпват руски войски със съвременните си танкове. През целия май се водят ожесточени боеве в околностите на Палмира, до газовите находища Шаер и военната авиобаза Т-4 в провинция Хомс.
Ал Шаер е едно от най-големите газови находища в Сирия, през последния месец то няколко пъти преминаваше от ръце в ръце.

По-рано терористите от ДАЕШ за пореден път превзеха газовите полета Шаер и започнаха да концертират там свои сили за контранастъпление по Палмира.

Правителствените войски и авиацията на Русия и Сирия в течение на месеца достатъчно успешно ликвидираха живата сила на ДАЕШ в този участък от фронта. Потвърждение за това са многобройните снимки и клипве с телата на убитите терористи.

За победата на Сирийската армия там са допринесли и руските танкове Т-90.

В своите профили в социалните медии терористите и техните поддръжници панически пишат, че срещу тях настъпват руските войски със своите съвременни танкове. Но както се вижда от снимките, разпространени от военните кореспонденти на Сирийската армия, екипажите на Т-90 са сирийски.

Известно е, че в боевете за Шаер участват сирийските бригади „Тигър” и „Соколи на пустинята”, при подкрепата на 68-а и 18-а танкова дивизии на Сирийската армия и иракските формирования от „Бригадата на Абу Фадл ал Аббас” и „Бригадите на Имам Али”. Те заедно са начело на щурма срещу газовите находища Шаер.