Вертолети откараха ранените при взрива в петербургското метро, съобщи ТАСС. Един хеликоптер извозва пострадалите от станция "Технологически институт", а вторият се е отправил към станция "Садовая".

Всичките станции на метрото са затворени. Хората са евакуирани. На мястото има спасители, около 10 линейки, пожарникари и полиция.

От Националния антитерористичен комитет потвърдиха, че все още се уточнява броят убити и ранени - по неофициална информация жертвите са поне 10, а пострадалите - около 50. 

"Днес, около 14.40 местно време във вагон на метровлак между станциите "Технологически институт" и "Сенная площад" в Санкт-Петербург е произведен взрив от неустановено взривно устройство. В резултат има загинали и ранени", признаха от НАК. 

Руският президент Владимир Путин също говори за кошмара, но спецслужбите не го допуснаха до подземната железница.

По думите на директора на информационния център на антитерорлистичния комитет Андрей Пржездомски са предприети всички необходими мерки за осигуряване на безопасността в метрото след експлозията.

"Специалистите на Федералната служба за безопасност заедно със следователите достатъчно бързо ще разкрият обстоятелствата около случилото се. Предприемат се всички необходими мерки за безопасността на гражданите. Ще направим нужното, за да не допуснем повторни взривове или някакви други незаконни действия", съобщи той в ефира на телеканала "Вести 24".

Евакуацията на хората е приключила, уточни още говорителят на НАК.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!