Московският патриарх Кирил се надява, че българският народ завинаги ще запази "любовта, уважението и благодарността към руския народ" и че отношенията между Руската и Българската православна църква ще укрепнат.

Това заяви предстоятелят на Руската църква след празничното богоявленско богослужение в катедралния събор в Елохово, Москва, в което взе участие Старозагорският митрополит Киприян, предаде БГНЕС.

След службата патриарх Кирил покани българската делегация на братска трапеза, където отбеляза, че "никога и никаква сила не може да изтръгне от паметта на сърцето на руския народ любовта към българския народ".

"И мисля, че от съзнанието и паметта на най-добрите синове и дъщери на руския народ никога няма да бъде изтръгната любовта, уважението и благодарността към руския народ, който действително е дал огромни жертви, за да избави братска България от чуждоземно и иноверно иго", заяви той. "Да даде Бог нашите отношения да укрепнат, за да съдействат и за укрепването на междуправославните отношения", заяви патриарх Кирил.

Старозагорският митрополит Киприян осъществи няколкодневна визита в Москва, която включваше концерт на църковния хор при катедралния храм "Св. Николай" в Стара Загора" по покана на Московския международен дом на музиката.

Визитата на българската делегация не бе отразена в официалните църковни сайтове, освен в сайта на Руското подворие у нас.