Според регионалната администрация на Амгински район 55-годишен мъж пиел със свой съселянин и го поканил да отидат на отдалечен обект, "за да работим заедно, за да се грижим за добитък". Той обаче не казал на приятеля си, че по-голямата част от пътя - няколко километра - ще трябва да се извърви пеша.

Част от пътя мъжете пропътували в минаваща кола, в която продължили да пият алкохол. След това продължили по пътя към фермата пеша при 40-градусов студ. Единият от мъжете не бил облечен за такова време и започнал да замръзва. Приятелят му отишъл във фермата за помощ, но по някаква причина не казал на никого за приятеля, оставен на пътя. На следващия ден вцепененото тяло било намерено от животновъд, който търсел конете си.

Заведено е наказателно дело срещу мъжа, оставил приятеля си по чашка на пътя под надслов „Причиняване на смърт по непредпазливост“. И за да помогнат при погребението на починалия, роднини извикали чичо му от Якутск. Мъжът пристигнал в селото, но излязъл от таксито и повече не се прибрал вкъщи. После спрял да отговаря на обажданията на сестра си, която го чакала. След известно време, недалеч от къщата на роднините, минувачите намерили замръзналото му тяло.

Превод: БЛИЦ