Руски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Машината е открита на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията, пред медиите. 

"Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район", заяви източникът, пише БГНЕС.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, на която е паднал дронът, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници", заяви източникът. Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

Русия ще се опита да извади останките от падналия в Черно море американски дрон, заяви секретарят на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев.

"Не знам дали ще можем да го извадим или не, но е задължително да го направим и ще го направим“, съобщи той.

Патрушев добави, че се надява на успех на операцията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук