През изминалия ден Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са продължили с провеждането на по-големи от обичайните операции на левия бряг на река Днепър в Херсонска област.

Според руски военни блогъри, украинските войски са предприели атаки от центъра на Кринки и провеждат операции близо до Песчановка. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Доклад

В доклада експертите на ISW припомнят изявлението на прессекретаря на Оперативното командване "Юг“ Наталия Гуменюк. Тя отбеляза, че ВСУ са отблъснали руснаците на три до осем километра от левия бряг на Днепър в района на Херсон. Географският мащаб на описаните усилия е много по-голям, отколкото показва всеки наличен публичен източник, пишат анализаторите.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец предупреди, че руснаците вероятно са разработили план за ликвидиране на позициите на ВСУ на левия бряг на Днепър чрез формиране на три тактически групи.

Според него руските войски планират да използват две групи за трасето Алешки-Новая Каховка и в района на Корсунка и Казачи лагери, а третата група ще настъпи близо до Кринки.

Цитирайки украински войници, които са се сражавали на левия бряг на Днепър, американският вестник The Wall Street Journal пише, че руските сили използват мини, снайпери и тежка артилерия, реактивни системи за залпов огън (РСЗО) и въздушни удари, за да се защитават срещу украинското настъпление.

УНИАН съобщи по-рано, че ВСУ са успели да прехвърлят бронирани машини на левия бряг на реката. Освен това в района вече действат украински ударни самолети.

Съобщава се, че ВСУ поддържат позиции в Кринки и леко са разширили зоната на контрол южно от населеното място.

В сряда ISW писа, че украинските сили се опитват да разширят контролната зона близо до Кринки. В допълнение, интензивни боеве се водят близо до Песчановка и Подстепное.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук