На 24 юни руските нашественици укрепиха окопите близо до превзетата атомна електроцентрала в Запорожие и по-специално издигнаха укрепления.

Това съобщиха от ДП „НАЕК „Енергоатом“.

"MLRS бяха забелязани край село Мичурин. Те доста сериозно се подготвят за военни действия в близост до най-голямото ядрено съоръжение в Европа", отбелязват от компанията.

Както знаете, АЕЦ „Запорожие“ е контролирана от руснаци от 4 март. Под окупация е и сателитният град АЕЦ-Енергодар.

В началото на юни стана ясно, че  руските окупатори активно подготвят посещението на генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси в Запорожската АЕЦ.

Тогава "Енергоатом" припомни, че никой от Украйна не е канил мисията на МААЕ в ЗАЕЦ, като добави, че не е известно как планират да стигнат до централата.

„Да дойдеш в ЗАЕЦ през Русия и след това Крим или други временно окупирани украински територии под защитата на руските военни без волята на Украйна?! Това би означавало игнориране на международното право, намеса в политически въпроси, но на страната на Русия “, отбелязват от компанията.

На 7 юни стана известно, че  Украйна е отказала на генералния директор на МААЕ  посещение в окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие, докато не бъде освободена.