Десетгодишен орел, родом от Финландия, загина от токов удар на железопътната линия Белград-Скопие в дефилето Грделичка, съобщиха от Обществото за защита и изследване на птиците в Сърбия.

Орелът, принадлежащ към рода Орел-риболовец, е застрашен вид, който не е гнездил в Сърбия от почти 100 години, докато индивиди от северните популации летят над нашите страни два пъти годишно, когато мигрират, пише скопският "Вечер".


Финландия реагира в понеделник (16 ноември), когато информира сръбските орнитолози, че орел риболовец, маркиран със сателитен предавател, вероятно е умрял близо до село Божевица близо до Лесковац.

Финландците били разтревожени, когато забелязали, че сателитният предавател изпраща сигнал от едно място в продължение на три дни, който показва, че орелът не се движи и че има проблеми. Те дали информация за движението и задържането на птицата на колеги от Обществото за защита и изследване на птиците на Сърбия, за да проверят възможно най-скоро какво се случва с орела.Слободан Маркович, орнитолог от Обществото за защита и изследване на птици от Сърбия, отишъл на полето с надеждата, че този случай няма да бъде добавен към черната статистика за смъртността на птиците в района.

„Позицията на GPS, която получих от колегите си, беше на международната линия Коридор 10 Белград-Скопие-Солун, който се намира между Южна Морава и село Божевица. Когато пристигнах на място, за съжаление можех да заключа, че птицата е мъртва. Корпусът, който е бил под далекопровода, положението и промените на тялото, показват, че птицата е била убита от токов удар в контактната мрежа на железопътната линия. Орелът нямал никакъв шанс срещу тока от 25 000 волта", обясни Маркович.

Убитият орел бил видян за първи път от птичи експерти като единственото дете в гнездото на 26 юли 2010 г. и бил маркиран с метален пръстен в северния финландски град Тервола. През следващите години той лети за Африка през есента и се завръща в родината си през пролетта. Този световен пътешественик е пътувал до Африка и обратно 10 пъти и успешно е преодолял много предизвикателства и опасности.Милан Ружич, изпълнителен директор на Обществото за защита и изследване на птиците в Сърбия, казва, че е необичайно, че вместо да лети на юг към Турция и Близкия изток, орелът се насочил от Южна България  на запад и след това се обърнал на север от Гевгелия. и стигна до дефилето Грделица.

„Коридорите, през които се движат птиците, не са безопасни и ние, хората, сме отговорни за промяната на ситуацията към по-добро. Милиони небезопасени кули за пренос на електроенергия чакат нови жертви. "Следователно, заедно с колеги от 7 държави, с финансовата помощ на Европейската комисия, стартирахме проект, насочен към предотвратяване на смъртта на птици по далекопроводи, използвайки най-новите знания и технически решения", каза Ружич.

Превод: БЛИЦ