Обидни и вулгарни скандирания срещу Европейския съюз и България се чуваха снощи по време на втория протест пред сградата на македонското правителство срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС.

"Българският фашизъм-европейска ценност", "ЕС, е..л съм ти майката", "Въшки", "Татари" , "Българи фашисти", "Европа подкрепя върховизма".

Това бяха само част от плакатите, съобщава "Епицентър"

На протеста масово се вееше и знамето от Вергина. Всички говорещи призоваваха да се отхвърли френското предложение, но през цялото време говореха срещу България.

Пендаровски клекна на френската оферта, мощен протест разтърси Скопие СНИМКИ

Според Дарко Яневски "френският проект, ако бъде приет, може да погуби Македония завинаги".

"Великият Заев и неговата любов Борисов от България подписаха договор, който сега ще се следи от ЕС дали се изпълнява правилно...Самуил, Светите Кирил и Методий, както и светите Климент и Наум вече са продадени на българите останаха само Гоце и Даме", каза Яневски и подчерта, че "30 години се е борил, за да не се стига до тук".

Представителят на "Македонския манифест" още в самото начало призова присъстващите за минута мълчание за "жертвите от българския фашизъм в Македония". След това отправи вулгарни обвинения срещу Европа, която нарече "к...а". Той призова предателите като „Ковачевски и Пендаровски да бъдат изпратени в София или при Макрон“.

"В продължение на години България малтретира и тероризира Македония, защото ние не приемаме да бъдем това, което те искат. В името на европейските ценности искат да се превърнем в тяхна колония. Ако приемем предложението, отново ще бъдем под тяхна окупация, а не под тяхна администрация както твърдят за периода от 1941 до 1945 г.", каза Драган Милосавлевич.

Според него става въпрос за "брутална българска асимилация". Всички говорещи от трибуната подчертаваха, че "македонската идентичност, език, нация и история са застрашени от последното френско предложение".

В края на протеста пред сградата на македонското правителство бяха поставени палатки. За днес е насрочен нов протест.