Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него, съобщава БГНЕС.

Агенцията цитира изявление на президента на съседната държава, направено след заседание на Съвета за национална сигурност в Скопие.

Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност.

"Предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал. Според мен това е преходен процес. Предложението е приемливо за мен на този етап", казва Пендаровски.

По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията.

"Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не твърдя, че с преговорите през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, но нямаше да има съдържание, а детайли", добави той.

Послания срещу френското предложение, призив да не се подписва и искания за оставки прозвучаха на протест пред сградата на правителството в Скопие под мотото "Ултиматум - Не, благодаря" в събота, пише "Труд".

Официален организатор не беше обявен, но протестът беше подкрепен от политически партии и граждански организации, според които предложението на Франция е изключително лошо за македонския народ и македонските национални интереси.

 

Ораторите - общественици, журналисти, преподаватели и представители на сдружения призоваха правителството да не подписва предложението с посланието "Македония е всичко, което имаме и ние никога и при никакви условия няма да се откажем от нея".

 

 

 

 

Според участниците отричането на правото на самоопределение и обуславянето на македонската евроинтеграция с приемането на едностранно заличаване на културно-историческите особености и непризнаване на езика не е част от критериите за членство в ЕС, нито правило сред държавите членки.

Протестът беше подкрепен и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто председател Христиан Мицкоски заяви: "Не ни трябва Европа, ако трябва да ни асимилират".

Тази вечер от 19 часа отново е свикана демонстрация срещу предложението на Европейския съюз за начало на преговори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ