Катафалката с ковчега на Алексей Навални пристигна за опелото в църквата "Утоли моята печал" и погребението в Москва. 

Въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност започна траурната церемония за противника на Кремъл Алексей Навални, който почина преди две седмици в затвор в Арктика, предаде ДПА.

Близо до църквата, посветена на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" в московската община Марино, хиляди опечалени хора, носещи цветя, се събраха около металните прегради, за да се сбогуват с опозиционния лидер.

Всички присъстващи рискуват да бъдат задържани, отбелязват западни медии, тъй като след смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера.

Събралото се множество посрещна тленните останки на Навални със скандирания "Не те беше страх, и нас не ни е страх", "Навални", "Не на войната", "Няма да забравим", "Убийци", "Русия ще бъде свободна".

Ковчегът беше внесен в църквата, където снимането е забранено. По-рано от екипа на Навални съобщиха за смущения в интернет връзката, което затруднява предаването на живо, информира Би Би Си.

Родителите на Навални - Анатолий и Людмила, бяха забелязани да влизат в храма. По-късно сътрудникът на опозиционера - Иван Жданов, обяви, че службата е приключила, и призова хората да отидат към гробището. 

Родителите на Навални, Снимки: Alexei Navalny/ YouTube

Междувременно не е ясно къде се намира съпругата на покойния - Юлия Навалная. Предполага се, че е в чужбина, но местонахождението ѝ не е известно, съобщава Би Би Си.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш каза, че по неизвестни причини семейството и организаторите са получили тялото му от моргата по-късно от очакваното.

По-рано Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за траурната церемония за покойния руски опозиционен лидер са в нарушение на закона, предаде Ройтерс. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да даде оценка на Навални като политическа фигура и каза, че няма какво да каже на семейството му.

"Само напомняне, че имаме закони, които трябва да бъдат спазвани. Всякакви неразрешени събирания са в нарушение на закона, а тези, които участват в тях, ще бъдат държани отговорни, отново в съответствие със закона", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук