САЩ и Южна Корея започнаха в понеделник най-големите за цялата история на военния си съюз двустранни учения на ВВС под кодовото име Vigilant Ace 18. Както обяви Министерството на отбраната на Южна Корея, ученията трябва да демонстрират волята и способността на Сеул и Вашингтон да реагират на "провокациите на Северна Корея" с изпитанията на нови балистични ракети. 

В ученията за първи път участват едновременно шест изтребителя F-22 Raptor, още толкова изтребители-бомбардировачи от пето поколение с понижена откриваемост F-35A. В маневрите ще се включат стратегически бомбардировача B-1B Lancer. Общо над 230 самолета на ВВС на САЩ и на Южна Корея ще участват в учението.

 "Кукпан ильбо", издание на министерството на отбраната на Република Корея, подчертава, че Vigilant Ace 18 са насочени към отработване на боевото взаимодействие на двете страни във всякакво метеорологично време, денем и нощем. По време на учението съюзниците ще отработят различни сценарии, включително удари с висока точност по учебни цели, копие на севернокорейски обекти, свързани с ядрено-ракетната програма на КНДР, както и по макети на мобилни ракетни установки.