Министерството на отбраната на Словакия съобщи, че САЩ скоро ще изтеглят своята система за противоракетна отбрана "Пейтриът", разположена в страната от началото на войната в Украйна, предадоха световни медии.

От съображения за сигурност не се уточнява кога точно ще стане това, но ще е "въпрос на седмици", заяви говорителят на министерството Мартина Ковал Какашикова.

В началото на април Словакия, която граничи с Украйна, дари единствената си зенитно-ракетна система от съветски тип С-300 на съседката си, която е нападната от Русия. За да не остане държавата от НАТО без ефективна защита на собственото си въздушно пространство, съюзниците САЩ, Нидерландия и Германия разположиха в Словакия общо четири системи "Пейтриът". Нидерландия вече изтегли своята система.

След изтеглянето на САЩ, германската система ще бъде единствената, останала в словашката военновъздушна база. По време на посещението си в Братислава през декември министърът на отбраната Кристине Ламбрехт потвърди, че германските "Пейтриът" ще останат в Словакия поне до края на 2023 г.

Според официалните изявления изтеглянето на американската система е с цел "ремонтни дейности", които са планирани отдавна.

Словакия води "интензивни преговори с партньорите си от Алианса, за да получи адекватен заместител на американската система Пейтриът", заяви Какашикова. Тя отказа да коментира медийните спекулации, че американската система ще бъде доставена директно на Украйна след поддръжката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук