Щатското правителство може да принуди General Motors и Chrysler да обявят банкрут, за да си осигури изплащането на спасителния заем в размер на 17,4 млрд. долара, предаде агенция Блумбърг.

В момента предимство за получаване на заемите си имат предишни кредитори, сред които банките Citigroup, JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs. Правителството е наело адвокатска фирма, която да му помогне да изплати задълженията си, според запознати източници.
Ако властите не успеят да постигнат споразумение за промяна на реда им за плащане на дълговете, те имат възможността да принудят компаниите да обявят фалит като част от условията за отпускане на още помощи.
Междувременно японският автомобилен гигант "Нисан" съобщи, че ще съкрати 20 хил. служителя. Разрастващата се рецесия принуждава потребителите да не купуват скъпи стоки, включително и автомобили, коментира Ройтерс. От "Нисан" вече са предприели редица мерки срещу рецесията, като това да намалят продукцията и персонала си. Така работните места ще бъдат редуцирани с 12 000 бройки само в Япония. В световен мащаб компанията възнамерява да съкрати още 8,5% от работната сила до март 2010 г.
Най-големият производител на плазмени телевизори “Панасоник” обяви, че възнамерява да съкрати 15 хил. души и да закрие 27 завода, като по този начин очаква да намали разходите си. Компанията заяви, че очаква нетни загуби в размер на 4,2 млрд. долара за финансовата си година до 31 март.
Другият голям автомобилен производител “Тойота” пък е загубил 1,65 млрд. долара, в следствие на финансовата криза. /БЛИЦ