Съединените щати обявиха, че ще увеличат митата за някои френски и германски продукти, пише bg-voice.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ съобщи, че митата се налагат върху самолетни части и някои непенливи вина и коняци от Франция и Германия.

Не става ясно кога ще влязат в сила те.

Това е поредната стъпка в продължаващия 16 години спор между САЩ и ЕС за субсидиите за гражданската авиация.

Според информацията на Reuters повишаването на тарифите представлява нова стъпка в многогодишния спор между САЩ и ЕС относно субсидиите за производителите на самолети. Това е дело, в което участват американската компания Boeing и европейската корпорация Airbus.

Търговският конфликт между Вашингтон и Брюксел заради Boeing и Airbus продължава от 2004 г. Двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на правилата на СТО и предоставяне на неоторизирани държавни субсидии на техните самолетостроители.

През 2019 г. органът за уреждане на спорове в СТО установи нарушения на правилата на организацията по делото Airbus, което даде законното право на Съединените щати да въведат изравнителни мита.

През 2020 г. обаче беше взето подобно решение в полза на ЕС по случая с Boeing. Администрацията на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп още през 2019 г. въведе митнически тарифи срещу ЕС по делото Airbus за общо около 7,5 милиарда долара.